Durerea toracică la copil

Autor: Dr. Alina Oprescu

     Durerea în piept este o cauză frecventă de prezentare la cabinetul medicului de familie/pediatru și în departamentele de urgențe pediatrice. Deși durerea în piept nu indică o boală gravă la inimă sau alte organe la majoritatea pacienților pediatrici, apariția ei poate fi alarmantă pentru copil și părinți. Durerea toracică apare la copii de toate vârstele și cu repartiție egală pe sexe.
Cele mai frecvente trei cauze ale durerii toracice la copii sunt: traumatismele sau contractura musculară a peretelui toracic, costocondrita și bolile respiratorii. Cauzele gastrointestinale și psihogene sunt identificate în mai puțin de 10% din cazuri. Cauze cardiace de durere toracică se constată rar (5% sau mai puțin din totalul prezentărilor).

     Durerea toracică idiopatică
Nicio cauză nu poate fi găsită la 12% până la 85% dintre pacienți, chiar și după o evaluare extensivă. La mulți copii cu dureri cronice în piept nu se identifică o cauză. La unii dintre acești copii, durerea toracică dispare spontan.

     Cauze non-cardiace ale durerii toracice

1. Costocondrita – provoacă dureri în piept la 9% până la 22% dintre copii. Este mai frecventă la fete decât la băieți. Durerea toracică este în general ascuțită, localizată la nivelul toracelui anterior și de obicei unilaterală, dar ocazional bilaterală. Durerea este de obicei accentuată de efortul fizic sau de respirație. Anumite poziții pot provoca, de asemenea, durere. Aceasta poate iradia în restul pieptului, spatelui și abdomenului. De multe ori poate fi precedată de efort fizic moderat-intens sau o infecție a căilor respiratorii superioare. Deși este o afecțiune benignă, poate persista câteva luni.

2. Durerea toracică musculo-scheletală – este de asemenea frecventă la copii. Aceasta este cauzată de contracturi dureroase ale mușchilor pectorali, ai umărului sau spatelui după exerciții fizice; suprasolicitarea mușchilor peretelui toracic din cauza tusei sau din cauza unor traumatisme cauzate de sport, lovituri sau accidente. Anomalii ale cutiei toracice (pectus excavatum sau carinatum) sau ale coloanei vertebrale toracice (scolioză) pot cauza durere toracică cronică la copii.

3. Cauze respiratorii – sunt responsabile pentru aproximativ 10% până la 20% din cazurile de durere toracică în cazul populației pediatrice, fiind cauzate de patologia pulmonară, pleurezii sau pneumotorax. Antecedentele de tuse severă, cu sensibilitate a mușchilor intercostali, sunt de obicei prezente. Prezența unei respirații șuierătoare, tahipneei, wheezingului sau febrei la examinarea clinică sugerează o cauză respiratorie a durerii în piept. Revărsatul pleural poate provoca durere care este agravată de inspirația profundă.

4. Astmul indus de efort – Exercițiile fizice declanșează bronhospasm la până la 80% dintre persoanele cu astm. Simptomele variază de la ușoare la severe și pot include: tuse, respirație șuierătoare, dispnee, congestie, constricție sau durere în piept. De asemenea, copiii se plâng de rezistență limitată în timpul efortului fizic. Factorii de mediu cum ar fi temperatura rece, polenul și poluarea aerului, precum și infecțiile respiratorii virale, pot agrava astmul indus de efort.

5. Cauze gastrointestinale – Unele tulburări gastrointestinale, inclusiv boala de reflux gastroesofagian (BRGE), se pot prezenta ca durere în piept la copii. Pe lângă durerile în piept, copiii cu BRGE se pot plânge de dureri abdominale, dureri frecvente în gât, apetit capricios, probleme respiratorii frecvente (bronșită, wheezing recurent, astm bronșic) și creștere slabă în greutate.

6. Cauze psihogene– Tulburările psihologice reprezintă 5% până la 17% din cazuri și au o distribuție egală pe sexe. Adesea, un eveniment stresant major coincide cu debutul durerii toracice, cum ar fi decesul, divorțul sau separarea în familie, o boală gravă, o dizabilitate, o mutare recentă sau eșec la școală. Consultația psihologică sau psihiatrică poate releva o tulburare de conversie sau chiar prezența unui sindrom depresiv.

7. Cauze cardiovasculare – sunt identificate în 0% până la 5% din cazurile de durere toracică anterioară la copii. Durerea toracică de cauză cardiacă poate fi cauzată de disfuncția ventriculară ischemică, pericardită, miocardită sau de aritmii. Copiii cu durere toracică la efort, mai ales dacă este asociată cu amețeli sau palpitații, ar trebui să fie evaluați pentru o posibilă cauză cardiacă.

  • Disfuncția miocardică ischemică în cazul malformațiilor cardiace congenitale: Leziunile cardiace obstructive severe, cum ar fi stenoza aortică, stenoza subaortică, stenoza pulmonară severă și boala vasculară pulmonară obstructivă (sindromul Eisenmenger), pot provoca dureri toracice. Leziunile valvulare stenotice ușoare nu provoacă dureri toracice ischemice.
  • Prolapsul de valvă mitrală – Durerile toracice au fost raportate la aproximativ 20% dintre pacienții cu această afecțiune. Durerea este de obicei vagă, nereleționată cu efortul, de scurtă durată, fiind situată latero-toracic.
  • Cardiomiopatiile hipertrofice și dilatative pot provoca dureri în piept prin ischemie miocardică sau prin tulburări de ritm, nereleționate cu efortul.
  • Anomaliile arterelor coronare cauzează rareori dureri în piept. Ele includ cazuri rare de origine anormală a arterei coronare stângi din artera pulmonară, arteră coronară unică, fistulă coronară mare, anevrismul sau stenoza arterelor coronare ca urmare a bolii Kawasaki sau insuficiența coronariană secundară unei intervenții chirurgicale cardiace anterioare.
  • Disecția de aortă sau anevrismul de aortă  rar provoacă dureri în piept la copii și este de obicei asociată cu prezența unor sindroame genetice (Turner, Marfan și Noonan).
  • Pericardita și miocardita – sunt însoțite de durere toracică și sunt cauzate de inflamația inimii, rezultată în urma unei infecții virale, bacteriene sau prezența unor boli autoimune.

     În concluzie, dacă durerea toracică nu este relaționată cu efortul, istoricul familial este negativ pentru boală cardiacă ereditară (sindrom QT lung, cardiomiopatii, moarte subită) sau pentru boli cardiace congenitale sau boala Kawasaki, examenul clinic este de asemenea normal, iar ECG-ul și radiografiile toracice sunt normale, durerea toracică nu este de cauză cardiacă.